Întrebări/Răspunsuri

Show all/Hide all
Noutate: recurența Link
1. De ce am implementat o recurență bienală?

Implementarea unei recurențe Link odată la doi ani susține o politică solidă de acționariat pentru salariați, ceea ce le va consolida poziția în capitalul grupului și va crește procentajul participării angajaților.

Acest eveniment bienal le va permite salariaților să realizeze investiții regulate la nivelul Grupului și să își repartizeze astfel investițiile pe termen lung.

2. Care va fi noua recurență a următoarelor operațiuni Link?

Consiliul de administrație a votat în favoarea unei recurențe Link o dată la doi ani.
Cu toate acestea, fiecare campanie va fi supusă aprobării prealabile a Adunării generale și a Consiliului de administrație.

3. Recurența bienală va fi automată?

În principiu da, însă în practică, fiecare campanie va fi supusă aprobării prealabile a Adunării generale și a Consiliului de administrație.

Eligibilitatea în cadrul Link 2022
4. Cine poate să participe?

Toți salariații care au cel puțin trei luni de vechime, consecutive sau nu, la sfârșitul perioadei de revocare, adică 18 noiembrie 2022, și care dețin un contract de muncă valabil cu o companie inclusă, membră a PEGI ENGIE.

Aceste 3 luni de vechime pot fi dobândite în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și ultima zi a perioadei de revocare (programată pentru 18 noiembrie 2022) în cadrul mai multor contracte de muncă și, eventual, în cadrul mai multor societăți membre ale Grupului.

În conformitate cu dispozițiile regulamentului (UE) nr. 833/2014 și ale regulamentului (UE) nr. 765/2006, așa cum a fost modificat, oferta LINK 2022 nu este deschisă pentru resortisanții ruși și persoanele fizice cu reședința în Rusia, nici pentru resortisanții belaruși și persoanele fizice cu reședința în Belarus, cu excepția cazului în care este vorba de resortisanții unui stat membru al Uniunii Europene sau de persoane fizice care dețin un permis de ședere temporară sau permanentă într-un stat membru al Uniunii Europene.

În concluzie:

Salariați eligibili Salariați neeligibili
CDD (contract de angajare pe perioadă determinată) ≥ 3 luni de vechime Toți colaboratorii < 3 luni de vechime
CDI (contract de angajare pe perioadă nedeterminată) ≥ 3 luni de vechime Stagiari
Contract de profesionalizare ≥ 3 luni de vechime Angajații temporari
Contract de ucenicie ≥ 3 luni de vechime  
Contract suspendat ≥ 3 luni de vechime
5. Un angajat cu CDD (contract de angajare pe perioadă determinată) poate participa la operațiune?

Da, un angajat care deține un contract pe durată determinată poate participa, cu condiția ca acesta să se afle pe statul de plată al uneia dintre societățile participante la Link în data de 18 noiembrie 2022 și să fi acumulat 3 luni de vechime.

Aceste 3 luni de vechime pot fi dobândite în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și ultima zi a perioadei de revocare (programată pentru 18 noiembrie 2022) în cadrul mai multor contracte de muncă și, eventual, în cadrul mai multor societăți membre ale Grupului..

6. O persoană care a încheiat un contract de voluntariat internațional într-o întreprindere (VIE) poate să participe la operațiune?

Nu, organismul VIE nu se bazează pe un contract de muncă cu o societate din grupul ENGIE și, astfel, persoana nu poate participa la operațiune.

7. Un expatriat/impatriat poate să participe la operațiune?

Da, expatriatul/impatriatul poate subscrie la ofertă în țara gazdă, în care este rezident fiscal. 

În cazul în care țara gazdă nu participă la Link, acesta poate participa la oferta desfășurată în cadrul PEG sau PEGI în țara sa de origine, cu condiția de a deține un contract de muncă cu angajatorul PEG sau PEGI, chiar dacă acest contract este suspendat și expatriatul/impatriatul nu a primit nicio remunerație de la acest angajator (în acest caz, va trebui să confirme regimul fiscal și social care i se aplică).

Cu toate acestea, în cazul în care expatriatul/impatriatul are statutul de „US Person (Persoană SUA)”, acesta nu poate subscrie unități de FCPE în cadrul acestei operațiuni.

8. Este suficient să fi lucrat în calitate de angajat pentru Grup mai mult de 3 luni?

Nu, nu este suficient să fi lucrat pentru Grup mai mult de 3 luni. Această muncă trebuie să fi fost efectuată sub statutul de salariat și persoana trebuie să-și fi păstrat statutul de salariat în cadrul unei companii membre a ENGIE PEGI la data de 18 noiembrie 2022.

9. Salariații care părăsesc Grupul în timpul perioadei de rezervare pot participa la Link?

Nu, angajații care părăsesc Grupul în timpul perioadei de rezervare nu pot participa la Link, deoarece pentru a participa, persoana trebuie să fie salariată a unei companii membre PEGI ENGIE la sfârșitul perioadei de revocare, în data de 18 noiembrie 2022.

10. Salariații care părăsesc Grupul în timpul perioadei de revocare pot participa la Link?

Nu, deoarece aceștia trebuie să fie pe statul de plată al unei companii membre PEGI ENGIE la data de 18 noiembrie 2022.

11. Salariații aflați în preaviz pot să participe la Link?

Da, salariații aflați în preaviz pot participa la Link, cu condiția ca aceștia să fie încă salariați ai unei companii membre PEGI ENGIE la data de 18 noiembrie 2022 și să îndeplinească condiția de vechime de 3 luni.

12. Doi salariați ai companiilor din Grup care formează un cuplu pot participa la Link?

Da, întrucât oferta este propusă fiecărui angajat în parte.

Acțiunile gratuite
13. Cum se calculează numărul de acțiuni gratuite în Link Classic?
  • Investiți o sumă în euro. Pe această bază, numărul de acțiuni gratuite cu titlu de bonificație este calculat după cum urmează:
    • Pentru o contribuție personală de până la 200 EUR (sau echivalentul acesteia în moneda locală la cursul de schimb stabilit în ziua deciziei de stabilire a perioadei de revocare a Link 2022), numărul de acțiuni gratuite este de 200 %; și
    • Pentru o contribuție personală de peste 200 EUR și până la 300 EUR (sau echivalentul acestuia în monedă locală la cursul de schimb stabilit în ziua deciziei de stabilire a perioadei de revocare), numărul de acțiuni gratuite este de 50%.
  • Valoarea totală în euro a acțiunilor gratuite se calculează prin însumarea sumelor stabilite pentru fiecare tranșă.
  • Această sumă în euro este împărțită la prețul unei acțiuni și este rotunjită la cel mai apropiat număr întreg pentru a determina numărul de acțiuni gratuite de care beneficiază participantul.

Exemplu:
Investesc 450 EUR în Link Classic.
Prețul de referință este de 12 EUR.
Prețul unei acțiuni este de 12 EUR - 20 % = 9,6 EUR. 

Pentru o contribuție personală de până la 200 EUR, primesc 400 EUR sub formă de bonificație.
Pentru o contribuție personală de la 200 EUR la 300 EUR, primesc 50 EUR sub formă de bonificație, ceea ce reprezintă o bonificație totală de 450 EUR.
Voi primi din partea ENGIE 450 EUR / 9,6 EUR = 46 de acțiuni gratuite după rotunjirea la numărul întreg mai mic. 

Pentru investiții mai mari de 300 EUR, nu primesc alte acțiuni gratuite.
Total:
46 acțiuni gratuite

Sumele investite
14. Care este suma minimă a investiției?

Contribuția personală trebuie să fie de cel puțin 10 € în Link Multiple sau Link Classic.

15. Care este suma maximă a investiției?

Totalul plăților dvs. nu trebuie să depășească 25 % din remunerația dvs. anuală brută pe 2022 (inclusiv prime, bonusuri etc.).

În ceea ce privește plafonul de 25% din remunerația anuală brută:

Pentru a verifica dacă aportul dumneavoastră nu depășește limita permisă, trebuie să vă asigurați că:

1 x contribuția personală în Link Classic

+

10 x contribuția personală în Link Multiple

(corespunzând la 1 x contribuția dvs. personală + 9 x pentru suplimentul bancar)

 

≤ 25 % din remunerația anuală brută pe 2022

Un simulator este disponibil pentru a vă ajuta să verificați dacă participația vizată se încadrează în aceste limite.

16. Ce se înțelege prin „remunerația anuală brută”?

Remunerația dumneavoastră anuală brută este formată din salariul anual, bonusurile și primele plătite în 2022.

Datele pentru subscriere
17. Ce trebuie să fac dacă nu am primit datele de identificare (pe e-mail sau prin poștă) la sfârșitul lunii septembrie?

Identificatorul este adresa dvs. de e-mail de serviciu. Dacă întâmpinați probleme cu acesta, vă rugăm să contactați managerul Link.
Managerul Link (cu drept de delegare) va avea acces la site-ul de subscriere și va putea să genereze trimiterea codurilor de acces.

18.  Ce trebuie să fac dacă mi-am pierdut identificatorul și parola?

Pentru a obține noul identificator, vă rugăm să contactați managerul Link.
Managerul Link (cu drept de delegare) va avea acces la site-ul de subscriere și va putea să vă comunice identificatorul dvs. 

Pentru parola dumneavoastră, este posibil să generați din nou o parolă, direct de pe site-ul de subscriere.

Plata
19. Ce se întâmplă în cazul unui incident de plată?

Salariatul va rămâne dator față de ENGIE și față de angajatorul său pentru sumele neplătite. În virtutea condițiilor legale aplicabile, angajatorul poate să deducă din salariu sumele datorate, iar în cazul încetării contractului de muncă, din soldul contului, valoarea plăților achitate în avans. În cazul unui incident de neplată nereglat, ENGIE poate răscumpăra toate unitățile de FCPE subscrise în cadrul Link 2022.

Deblocarea anticipată
20. Cum pot depune o cerere pentru deblocare anticipată?

Dacă doriți să solicitați o deblocare anticipată în cadrul planului internațional de economii de grup al țării dvs., vă rugăm să contactați angajatorul dvs., care vă va explica pașii de urmat și documentele justificative pe care trebuie să le depuneți.

21. Care sunt cazurile de deblocare anticipată?

Toate cazurile de deblocare anticipată sunt descrise în suplimentul local al țării dvs.

22. În cazul deblocării anticipate, data evenimentului contează?

Da, contează pentru unele cazuri de deblocare anticipată. 

Nu există o limită de timp pentru cererile legate de încetarea contractului de muncă, invaliditate etc. Nu există o limită de timp pentru cererile legate de oricare dintre cazurile de deblocarea anticipată menționate mai sus. 

Pentru a permite deblocarea Link 2022, evenimentul declanșator al deblocării anticipate trebuie să aibă loc în ziua următoare încheierii perioadei de revocare.

23. Este posibil să deblocați doar o parte din activele dvs.?

Da. Aveți posibilitatea să solicitați deblocarea totală sau parțială a activelor.

Cu toate acestea, un motiv de deblocare poate fi invocat doar o singură dată: dacă deblocați doar o parte din activele dvs. în cadrul unui eveniment de deblocare anticipată, restul va rămâne blocat până la data scadenței, cu excepția cazului în care sunteți afectat(ă) de un alt eveniment de deblocare anticipată.

24. În cazul în care între sfârșitul perioadei de revocare (18 noiembrie 2022) și data vărsării acțiunilor în FCPE se produce un eveniment care permite deblocarea anticipată, salariatul are posibilitatea să deblocheze activele rezultate din participarea sa la operațiunea de acționariat pentru salariați?

Da, însă va fi implementată o procedură specială. Concret, orice eveniment care are loc începând cu ziua următoare închiderii perioadei de revocare (respectiv începând cu 19 noiembrie 2022) poate permite deblocarea anticipată a activelor rezultate din participarea la operațiune. În cazul în care cererea este făcută pe suport de hârtie, cererile de deblocare anticipată vor fi puse în așteptare și vor fi procesate numai după finalizarea operațiunii, după data de 22 decembrie 2022. În cazul în care depuneți o cerere online, puteți solicita deblocarea începând cu sfârșitul lunii decembrie.

Reprezentanții salariaților
25. Prin participarea la „Link”, pot vota în cadrul Adunării generale a acționarilor ENGIE?

Prin participația la „Link”, deveniți acționar prin intermediul unui fond mutual de investiții al întreprinderii (FCPE) în cadrul căruia vă sunt distribuite unități de fond. Consiliul de supraveghere al fondului Link International este cel care exercită drepturile de vot aferente acțiunilor ENGIE deținute în cadrul fondului.

După doi ani de deținere a acțiunilor, FCPE va beneficia de drepturi de vot duble pentru acțiunile subscrise în cadrul ofertei Link 2022.

26. Care este rolul consiliului de supraveghere al fondului?

Consiliul de supraveghere al FCPE „Link International” este compus din 4 salariați deținători de unități de fond, reprezentanți ai salariaților și ai foștilor salariați deținători de unități de fond, aleși dintre toți deținătorii de unități de fond, și din 4 membri care reprezintă societatea, numiți de conducerea ENGIE.

În toate cazurile, numărul reprezentanților societății este cel mult egal cu numărul reprezentanților deținătorilor de unități de fond.

Consiliului de supraveghere se întrunește cel puțin o dată pe an și are ca misiune:

  • luarea deciziilor importante privind activitatea fondului (decide asupra modificărilor regulamentului FCPE, autorizează operațiunile de fuziune-scindare etc.),
  • examinarea raportului de gestiune, a conturilor anuale ale fondului, precum și monitorizarea și controlul gestiunii financiare (supravegherea politicii de investiții, controlul performanței), administrarea și contabilitatea fondului,
  • exercitarea drepturilor de vot aferente titlurilor de participare deținute în portofoliul fondului,
  • apărarea intereselor deținătorilor de unități de fond.