Vragen / Antwoorden

Toon alles/Verberg alles
Nieuw: de hernieuwing van Link
1. Waarom moet er een tweejaarlijkse hernieuwing worden opgezet?

Door iedere twee jaar Link te hernieuwen wordt een sterk beleid inzake het aandeelhouderschap voor werknemers opgezet waarmee de plaats van de werknemers in het kapitaal van de Groep versterkt, en het percentage werknemers met aandelen verhoogd wordt.

Deze tweejaarlijkse gebeurtenis stelt de werknemers in staat om op regelmatige wijze te beleggen in de Groep en zo hun belegging op de lange termijn te effenen.

2. Wat zal de hernieuwing van de volgende transacties van Link zijn?

De Raad van Bestuur heeft besloten tot een hernieuwing van Link om de twee jaar.
Elke operatie is echter onderwerp aan een voorafgaande stemming van de Algemene Vergadering van aandeelhouders en een nieuw besluit van de Raad van Bestuur.

3. Zal de tweejaarlijkse hernieuwing automatisch zijn?

In principe wel, maar in de praktijk zal iedere transactie vooraf goedgekeurd moeten worden door de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur.

Wie komen in aanmerking voor Link 2022
4. Wie kan deelnemen?

Alle werknemers die aan het einde van de herroepingsperiode, d.w.z. op 18 november 2022, een arbeidsovereenkomst hebben met een vennootschap die is aangesloten bij het PEGI van ENGIE en die op die datum over ten minste drie maanden dienstverband beschikken, opeenvolgend of niet.

Deze 3 maanden dienstverband kunnen verkregen zijn over de periode van 1 januari 2021 tot de laatste dag van de herroepingsperiode (gepland op 18 november 2022) tijdens meerdere arbeidsovereenkomsten en eventueel binnen meerdere vennootschappen van de Groep.

In overeenstemming met de bepalingen van de verordening (EU) 833/2014 en de verordening (EU) 765/2006, zoals gewijzigd, geldt het LINK 2022 aanbod niet voor Russische onderdanen en natuurlijke personen woonachtig in Rusland, noch voor Belarussische onderdanen en natuurlijke personen woonachtig in Belarus, tenzij het onderdanen betreft van een lidstaat van de Europese Unie of natuurlijke personen die houder zijn van een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning in een lidstaat van de Europese Unie.

Samengevat:

Werknemers die in aanmerking komen Werknemers die niet in aanmerking komen
Tijdelijke dienst ≥ 3 maanden dienstverband Alle medewerkers < 3 maanden dienstverband
Vaste dienst ≥ 3 maanden dienstverband Stagiairs
Beroepsopleidingsovereenkomst ≥ 3 maanden dienstverband Uitzendkrachten
Leer-werkovereenkomst ≥ 3 maanden dienstverband  
Opgeschorte overeenkomst ≥ 3 maanden dienstverband
5. Kan een werknemer in tijdelijke dienst deelnemen aan de transactie?

Ja, een werknemer in tijdelijke dienst kan inderdaad deelnemen, mits hij/zij op 18 november 2022 deel uitmaakt van het personeelsbestand van een van de vennootschappen die deelnemen aan Link en een dienstverband van 3 maanden heeft.

Deze 3 maanden dienstverband kunnen verkregen zijn over de periode van 1 januari 2021 tot de laatste dag van de herroepingsperiode (gepland op 18 november 2022) tijdens meerdere arbeidsovereenkomsten en eventueel binnen meerdere vennootschappen van de Groep.

6. Kan een persoon die internationaal vrijwilligerswerk in een onderneming (VIE) doet, deelnemen aan de transactie?

Nee, een VIE heeft geen arbeidsovereenkomst met een vennootschap van de Groep ENGIE en hij kan niet deelnemen aan de transactie.

7. Kan een expat/impat deelnemen aan de transactie?

Ja, een expat/impat schrijft in op het aanbod in zijn gastland, waar hij fiscaal ingezetene is. 

Als zijn gastland niet deelneemt aan Link, kan hij deelnemen aan de transactie in het aanbod dat is geïmplementeerd in het kader van het PEG of PEGI in zijn land van herkomst, mits hij nog steeds een arbeidsovereenkomst heeft met de werkgever die is aangesloten bij het PEG of PEGI, zelfs als deze overeenkomst is opgeschort en hij geen enkele beloning meer ontvangt van deze werkgever (in dit geval dient hij te bevestigen welk belasting- en socialezekerheidsstelsel op hem van toepassing is).

Als de expat/impat echter de status van “US Person” heeft, kan hij niet inschrijven op de participatierechten van het GBBF in het kader van deze transactie.

8. Is het voldoende langer dan 3 maanden in loondienst geweest te zijn van de Groep?

Nee, het is niet voldoende langer dan 3 maanden voor de Groep gewerkt te hebben: dit werk moet zijn uitgevoerd onder het statuut van werknemer en de persoon dient op 18 november 2022 het statuut van werknemer bij een vennootschap die is aangesloten bij het PEGI ENGIE te hebben.

9. Kunnen de werknemers die de Groep tijdens de reserveringsperiode verlaten deelnemen aan Link?

Nee, de werknemers die de Groep tijdens de reserveringsperiode verlaten, kunnen niet deelnemen aan Link, want om deel te nemen moet men aan het einde van de herroepingsperiode, dat wil zeggen op 18 november 2022, werknemer zijn van een vennootschap die is aangesloten bij het PEGI ENGIE.

10. Kunnen de werknemers die de Groep tijdens de herroepingsperiode verlaten deelnemen aan Link?

Nee, want men moet op 18 november 2022 deel uitmaken van het personeelsbestand van een vennootschap die is aangesloten bij het PEGI ENGIE.

11. Kunnen de werknemers die hun arbeidsovereenkomst hebben opgezegd deelnemen aan Link?

Ja, de werknemers die hun arbeidsovereenkomst hebben opgezegd, kunnen deelnemen aan Link, mits zij op 18 november 2022 nog steeds deel uitmaken van het personeelsbestand van een vennootschap die is aangesloten bij het PEGI ENGIE en zij aan de voorwaarde van een dienstverband van 3 maanden voldoen.

12. Kunnen twee werknemers van de Groep die een relatie hebben deelnemen aan Link?

Ja, want het aanbod geldt voor iedere individuele werknemer.

De gratis aandelen
13. Hoe wordt het aantal gratis aandelen in Link Classic berekend?
  • U belegt een bedrag in euro’s. Op deze basis wordt het aantal gratis aandelen op basis van de toeslag als volgt bepaald:
    • Voor het deel van de persoonlijke inbreng tot 200 euro (of de tegenwaarde hiervan in de plaatselijke valuta tegen de wisselkoers vastgesteld op de dag waarop tot vaststelling van de herroepingsperiode van Link 2022 werd besloten) is het aantal gratis aandelen 200%; en
    • Voor het deel van de persoonlijke inbreng tussen 200 euro en 300 euro (of de tegenwaarde hiervan in de plaatselijke valuta tegen de wisselkoers vastgesteld op de dag waarop tot vaststelling van de herroepingsperiode werd besloten) is het aantal gratis aandelen 50%.
  • Het totaalbedrag in euro’s van de toegekende gratis aandelen wordt vastgesteld door de per deel vastgestelde bedragen bij elkaar op te tellen.
  • Dit bedrag in euro’s wordt gedeeld door de prijs van een aandeel en naar beneden afgerond tot het dichtstbijzijnde hele getal om te weten hoeveel gratis aandelen de deelnemer zal krijgen.

Voorbeeld:
Ik beleg € 450 in Link Classic.
De referentieprijs is € 12.
De prijs van een aandeel is € 12 - 20 % = € 9,6 

Voor het deel van de persoonlijke inbreng tot € 200 ontvang ik een toeslag van € 400.
Voor het deel van de persoonlijke inbreng tussen € 200 en € 300 ontvang ik een toeslag van € 50, ofwel een totale toeslag van € 450.
Ik zal dus van ENGIE ontvangen: € 450 / € 9,6 = 46 gratis aandelen na afronding naar beneden tot het dichtstbijzijnde hele getal. 

Bij een belegging van meer dan € 300 ontvang ik niet meer gratis aandelen.
Totaal:
46 gratis aandelen

De beleggingsbedragen
14. Is er een minimaal beleggingsbedrag?

Uw persoonlijke inbreng bedraagt minimaal € 10 in Link Multiple of Link Classic.

15. Is er een maximaal deelnamebedrag?

Het totaal van uw stortingen mag niet hoger zijn dan 25% van uw bruto jaarloon in 2022 (inclusief vaste toeslagen, bonussen, ...).

Voor het plafond van 25 % van het bruto jaarloon:

Om te controleren of uw inbreng niet hoger is dan de toegestane limiet, moet u dan ook nagaan of:

1 x Persoonlijke inbreng in Link Classic

+

10 x Persoonlijke inbreng in Link Multiple

(gelijk aan 1 keer uw persoonlijke inbreng + 9 keer voor de banktoeslag)

 

≤ 25 % van uw bruto jaarloon in 2022

U beschikt over een simulator om na te gaan of de door u geplande deelname deze plafonds respecteert.

16. Wat verstaat men onder “bruto jaarloon”?

Uw bruto jaarloon bestaat uit uw jaarloon, uw vaste toeslagen en uw bonussen die in 2022 aan u werden uitgekeerd.

De inschrijvingscodes
17. Ik heb mijn codes eind september niet ontvangen (per e-mail of per post), wat moet ik doen?

De gebruikersnaam is uw professionele e-mailadres. In geval van problemen hiermee moet u contact opnemen met uw Link Manager.

De Link Manager (met delegatiebevoegdheid) heeft toegang tot de inschrijvingspagina, zodat hij de verzending van de toegangscodes kan regenereren.

18. Ik ben mijn gebruikersnaam en mijn wachtwoord kwijt, wat moet ik doen?

Neem voor uw gebruikersnaam contact op met uw Link Manager.
De Link Manager (met delegatiebevoegdheid) heeft toegang tot de inschrijvingspagina, zodat hij u uw gebruikersnaam kan doorgeven. 

Voor uw wachtwoord is het mogelijk rechtstreeks een wachtwoord te regenereren vanaf de inschrijvingspagina.

De betaling
19. Wat gebeurt er bij een betalingsincident?

De werknemer blijft de onbetaalde bedragen verschuldigd aan ENGIE en zijn werkgever en de werkgever kan, volgens de toepasselijke wettelijke voorwaarden, het bedrag van de aldus voorgeschoten bedragen inhouden op het salaris of, in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst, op de op grond van de eindafrekening verschuldigde bedragen. Bij een betalingsincident dat niet geregulariseerd is, kan ENGIE overgaan tot de overname van alle participatierechten van het GBBF waarop in het kader van Link 2022 werd ingeschreven.

Vervroegde uitstap
20. Hoe kan men gebruik maken van een vervroegde uitstap?

Neem voor een verzoek om vervroegde uitstap voorzien door het spaarplan van de internationale groep voor uw land contact op met uw werkgever die u zal aangeven welke stappen u dient te volgen en welke documenten u dient te overleggen.

21. Wat zijn de gevallen van vervroegde uitstap?

Alle gevallen van vervroegde uitstap zijn aangegeven in het landensupplement van uw land.

22. Is bij een vervroegde uitstap de datum van het evenement van belang?

Ja, deze is in bepaalde gevallen van uitstap van belang. 

Er is geen enkele verplichte termijn voor verzoeken in verband met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst en invaliditeit. Er is geen enkele verplichte termijn voor verzoeken in verband met een van de bovenvermelde gevallen van vervroegde uitstap. 

Om uit Link 2022 te stappen, moet het feit dat aanleiding geeft tot de vervroegde uitstap zich voordoen vanaf de dag volgend op de sluitingsdatum van de herroepingsperiode.

23. Is een gedeeltelijke uitstap uit de tegoeden mogelijk?

Ja. Het is mogelijk om uit alle tegoeden of slechts een deel hiervan te stappen.

Een motief voor uitstap kan echter slechts een keer aangevoerd worden: indien u bij een vervroegde uitstap slechts uit een deel van uw tegoeden stapt, blijft de rest geblokkeerd tot aan de vervaldatum, tenzij een ander geval voor vervroegde uitstap voor u geldt.

24. Als er zich tussen de afsluiting van de herroepingsperiode (18 november 2022) en de datum van de uitkering van de aandelen in het GBBF een evenement voordoet dat vervroegde uitstap mogelijk maakt, kan de werknemer dan uit de tegoeden stappen die het resultaat zijn van zijn deelname aan de transactie van het werknemersaandeelhouderschap?

Ja, maar hiervoor geldt een speciale procedure. Feitelijk kan ieder evenement dat zich voordoet vanaf de dag na de sluiting van de herroepingsperiode (d.w.z. vanaf 19 november 2022) gelden voor de vervroegde uitstap uit de tegoeden die het resultaat zijn van de deelname aan de transactie. De verzoeken om vervroegde uitstap zullen in de wacht gezet worden en pas na de uitvoering van de transactie, na 22 december 2022, worden behandeld als het verzoek schriftelijk is ingediend. Als u dit online doet, kunt u vanaf eind december om vervroegde uitstap verzoeken.

Vertegenwoordiging van de werknemers
25. Kan men door deel te nemen aan “Link” vervolgens zijn stem uitbrengen tijdens de Algemene Vergadering van de aandeelhouders van ENGIE?

Wanneer u deelneemt aan “Link”, wordt u aandeelhouder via een gemeenschappelijk bedrijfsbeleggingsfonds (GBBF) van welke u participatierechten ontvangt. De raad van toezicht van het fonds Link International is degene die de aan de ENGIE-aandelen uit het fonds gekoppelde stemrechten uitoefent.

Na de aandelen twee jaar in bezit te hebben, beschikt het GBBF over dubbele stemrechten voor de aandelen waarop werd ingeschreven in het kader van het aanbod Link 2022.

26. Wat is de rol van de raad van toezicht van het fonds?

De raad van toezicht van het GBBF “Link International” bestaat uit 4 werknemers in het bezit van aandelen die de aandeelhouders onder de werknemers en oud-werknemers vertegenwoordigen en uit alle aandeelhouders gekozen worden, en uit 4 vertegenwoordigers van de Onderneming die door de directie van ENGIE benoemd zijn.

In alle gevallen is het aantal vertegenwoordigers van de Onderneming ten hoogste gelijk aan het aantal vertegenwoordigers van de aandeelhouders.

Deze komt minstens een keer per jaar bijeen en heeft als taak:

  • het nemen van belangrijke beslissingen betreffende het leven van het fonds (beslissen over de wijzigingen van het reglement van het GBBF, toestemming geven voor fusie- of splitsingsoperaties...),
  • de bestudering van het beheerverslag, van de jaarrekeningen en het volgen en controleren van het beheer van het fonds op financieel (follow-up van het investeringsbeleid en controle van de prestaties), administratief en boekhoudkundig gebied,
  • de stemrechten uit te oefenen die gekoppeld zijn aan de effecten met aandelenkarakter in bezit van de portefeuille van het fonds,
  • de behartiging van de belangen van de aandeelhouders.